Klassisk massasje, også kalt svensk massasje er den mest kjente massasjeformen i Vesten. Metoden ble utviklet på 1800-tallet. I klassisk / svensk massasje er hendene det viktigste verktøyet og terapeuten benytter seg av ulike kna- strekk- press- og banketeknikker. Teknikkene deles inn i fem hovedgrupper; petrissage (knaing), tapotement (tromming), vibrasjon (risting og vibrering), friksjon (gnikking) og efflerage (lange, glidende strøk). Terapeuten bruker massasjeoljer for å gjøre massasjen smidig og behagelig, og strøkene utføres alltid i retning hjertet.
Teknikkene påføres smertefulle områder og setter i gang en rekke prosesser i kroppen. Klassisk massasje kan gjøres på hele kroppen eller bare på deler av kroppen, eksempelvis kun på nakke, skuldre og rygg, på føttene eller kun i ansiktet. Massasjen utføres av sertifiserte massører og kan brukes som forebyggende behandling så vel som akutt behandling. Klassisk massasje blir også brukt som et supplement til annen behandling, og både kiropraktorer og osteopater benytter seg av den effektive metoden.
Massasjen foregår i en rolig atmosfære på en massasjebenk. Behandlingstiden varierer ut ifra hvilke ønsker og behov klienten har, men vanligvis er det 30-60 min pr. gang.
Massasjen har mange positive effekter, og noen av dem er bl.a. økt blodsirkulasjon, bedre elastisitet i ledd, sener og muskler, økt lymfesirkulasjon, samt økt utskillelse av avfallsstoffer. Massasje stimulerer også hormonsystemet og utløser oxytosin (antistresshormon), som stabiliserer nervesystemet og styrker immunforsvaret.
Klassisk massasje reduserer smerter, stress og spenninger og har stor innvirkning på både kropp og sinn. Faktisk er det slik at mange ser på den avslappende følelsen massasje gir som en behandling i seg selv.